Att tänka på vid val av hosting

Det finns flera olika typer av hosting och det som passar bäst för en sajt kanske inte passar lika bra för en annan. När du startar din hemsida är det flera saker du bör fundera över. Till att börja med behöver du tänka på hur stort utrymme sajten kommer behöva samt hur mycket trafik den kommer ha. Eftersom det finns hur många webbhotell som helst som alla erbjuder olika saker behöver du först veta vad trafik och utrymme innebär.

Utrymme

Allt du har på din sajt tar upp en viss plats. Hur mycket plats det går åt beror på hur många filer du har på webbsidan, men även vad det är för typ av filer. Byte är den minsta enheten och sedan finns även kilobyte (kB) Megabyte (MB) samt Gigabyte (GB). De enheterna räcker bra för filer. En kB är 1 000 byte, 1 000 kB är 1 000 MB och 1 000 MB är samma som 1 GB. Om de endast innehåller text brukar storleken räknas i kB, foton i enstaka MB och filmfiler brukar oftast vara på alltifrån 10-tals till 100-tals MB. Filer med bra kvalitet tar upp mer plats än de som är sämre. När du ska välja ett webbhotell bör du därför beräkna hur mycket plats du kan tänkas behöva. Oftast brukar det inte gå att välja mindre än en GB, och på det kommer du ganska långt, såvida du inte har tänkt ha mycket film och/eller musik på webbplatsen.

 Att tänka på vid val av hosting

Trafik

Om vi börjar med att låtsas att internet är en enda gigantisk dator som rymmer precis allt som publiceras. För att någon ska kunna se det du har lagt ut måste den informationen färdas från den gigantiska datorn till den personens dator. Trafiken mellan din hemsida och de som tittar på den kräver ett visst utrymme, eller bandbredd som det kallas. Om det är mycket trafik från sajten kräver det mer bandbredd, liksom en motorväg behöver fler filer om det är många bilar. En hemsidas kapacitet ska därför beräknas både efter hur mycket du har lagrat på den, och hur många som vill se innehållet. Exempelvis behöver flera av de mesta kända online casinona en mycket hög kapacitet, för att spelandet ska kunna flyta på. Vanligen betalar du för hur mycket överföring det sker per månad. Om du vet på ett ungefär hur många besökare du har varje månad och antar att de tar en viss mängd data kommer du fram till hur stort trafikbehov du har. Om vi antar att hemsidan mest innehåller text kanske det går åt 400 kB per besökare, och om de är 1 000 stycken hamnar trafiken på 400 000 kB, vilket är 500 MB. Om du däremot har mycket bilder blir det genast betydligt högre siffror.